onsdag, oktober 18, 2006

Det Statliga Verket och Euro Vision Contest Del 10:5



DEL 10:5

När vi senast bromsade in för att analysera Det Statliga Verket och de andra Statliga Verken i den svenska mångtaliga syskonskaran, befann jag mig egentligen högt uppe i det blå, i ett flygplan som bar mig i riktning mot Den Korrumperade Öststaten. Den Korrumperade Öststaten hade nämligen dragit till sig mitt intresse då guld och gröna skogar utlovades av Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten, åt de företag som ville starta Statliga projekt i Den Korrumperade Öststaten. Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten skröt ofta i TV om att Staten generöst delade ut finansiering till både nystartade och etablerade småföretag. Jag var givetvis förtjust.
Sanningen var dock den att finansieringen var hårt villkorad – vilket jag snart skulle få reda på - och utgjordes av ett Bidrag som bara täckte en bråkdel av den redovisade projektkostnaden. De blåögda företag som visade sig villiga att starta verksamhet i Den Korrumperade Öststaten kunde i alla fall få ett litet Bidrag av Det Statliga Verket som gav Bistånd i Utlandet. Merparten av kostnaderna fick man betala ur egen ficka. Alltmedan Statens alla konsulter for tvärs över jordklotet för att spana in nya affärsmöjligheter åt den svenska Staten och de svenska Företagen. För Staten var ju så bra på att göra affärer. Trodde Staten i alla fall...
Pengarna kom alltså från Det Statliga Verket som gav Bistånd i Utlandet. Projektet administrerades av en konsult vid Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten. Dessutom skulle en tredje konsult delta från Det Statliga Bolaget med Konsulter som skulle främja Företagens tillväxt, så att allting skulle hamna på rätt köl.
Staten var i full gång med att organisera detta spektakel som drev Det Statliga Verket som gav Bistånd i Utlandets ekorrhjul och sysselsatte Statens duktiga konsulter dagarna i ända.

Själva bakgrunden till att ett sådant gigantiskt projekt överhuvudtaget existerade och överlevde, var att Staten odlat en genial idé. Ja, man skulle nästan kunna säga att den påminde om vår Generaldirektörs idéer och hans orubbliga vision om att förvandla Det Statliga Verket till Företag. Staten ville nämligen, liksom andra stater i världen, att den svenska kakan skulle växa och jäsa över Sveriges gränser till grannländerna, där små populationer av svenska bullar skulle jäsa. Bullarna skulle fortsätta att jäsa och yngla av sig så att vi tog hela den Västeuropeiska Marknaden och allra helst även de korrumperade Öststaterna med storm. Sverige skulle med sitt bullkoncept slåss i den internationella konkurrensen mot Utlänningarna. Kakan skulle uppnå fulländning och prydas med små frukter, när våra svenska företag - exempelvis Jättarna - börjar exportera tjänster, de svenska företagens framgångar gav en riklig skörd av frukter, som vi sedan petade in i vår kaka.
Den lilla detalj man missat vid kalkyleringen var dock att Jättarna såg ett ypperligt tillfälle att etablera sig och anställa personal i de korrumperade Öststaterna och att detta på sikt skulle gynna den Korrumperade Öststaten, medan svenskarna gick arbetslösa.
Men, det viktigaste i Statens filosofi och till skillnad från alla andra stater – och det var här man ville markera sin särart - trodde vår Stat att De Statliga Verken också var Företag. Och det var det som var skillnaden mellan Staten och alla andra länder på jordklotet. Förutom några länder som för länge sedan fanns i Öst förstås...
Och just det här med Öst är intressant. Staten hade nämligen fått en fix idé om att just Öststaterna är de mest intressanta. Staten skulle därför hjälpa Jättarna och De Statliga Verken att marknadsföra våra svenska produkter och fullkomligt överösa Öststaterna med dem, så att den svenska kakan skulle växa så snabbt och så mycket som möjligt. Helst skulle man även köpa upp företag i Öststaterna, för även det ansågs få den svenska kakan att växa.