torsdag, september 14, 2006

Det Statliga Verket och Euro Vision Contest Del 9:5:2


Och nu lite om företagandets ekosystem... Hur de ser ut, vad som definierar ett levande och friskt ekosystem och orsakerna till det allmänt dåliga tillståndet i företagandets ekosystem i dagens Sverige.

Som den korsning mellan kostymnisse och skogsmulle jag själv representerar, måste jag nog ta detta lilla utrymme i anspråk för att vädra en idé:
I naturen finns något som kallas ekosystem. Det är en kedja bestående av levande varelser, arter som livnär sig på varandras energi, de stora äter upp de små, de stora dör och sönderfaller till mindre beståndsdelar och ger de riktigt små näring. Oftast sker energiöverföringen kors och tvärs över ekosystemets olika nivåer. Ser ni sambandet? För att ekosystemet ska kunna upprätthålla balans, behövs en ständig tillströmning av de små, i detta fall - småföretag på Marknaden. De medelstora och stora företagen köper upp de små, i takt med att de små växer, eller så undkommer de små att bli slukade genom att skapa sin nisch och därmed växa sig större. Och de stora företagen kan falla, eller generera spin-off företag. Det är så det är tänkt att fungera. För att näringslivets ekosystem ska upprätthålla en balans, måste vi ständigt fylla på med små företag. Eller hur?
Men denna analys om Jättarnas roll i dagens ekosystem kanske jag får överlåta till någon annan...