fredag, maj 25, 2007

Det Statliga Verket och Euro Vision Contest Del 13:3



DEL 13:3

Vårsolen sken och jag hyste hopp om att alla gnistrande affärsidéer som legat och pyrt i den svenska Folkhemsdvalan äntligen skulle få se dagens ljus. Jag tänkte att den fina vårsolen kanske också skulle väcka ett oväntat flöde av såddfinansiering till goda affärsidéer. Det såg ljust ut och jag anade friska västvindar där någonstans i fjärran, när jag förberedde mig inför ännu ett besök hos Det Statliga Verket.
Ett par kunder hade visat sig villiga att betala för de första produkterna av kreativitet som blommat ut på mitt kontor. Och en Tysk delegation hade uttryckt intresse för att se det gyllengröna provet, som enligt deras kalkyler skulle komplettera deras färgpalett. Varför är Tyskarna snabbare än vi svenskar, undrade jag...
Men Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten hade i alla fall godkänt min ansökan och, även om jag hade avböjt att underteckna Kontraktet, kändes förändringarnas vindpustar blåsa till. Kan det vara möjligt att vi är på väg mot bättre tider, tänkte jag. Vem vet, kanske slår vinden om till väst snart, efter decennier av pinande sydostvindar.
Det jag inte visste då, år 2002, var att ännu en fyraårsperiod av sydostlig vindplåga väntade... Och att Det Statliga Verkets visa gick i samma tonart. Det Statliga Verkets Golfklubb sjöng sin sydostliga byråkratplåga för fulla halsar.

- Detta måste stoppas, grymtade Bilhandlaren.
Chefen med seglarskorna och klädd enligt snobb-på-fritiden koncept hostade lätt.
- Det är skandal, sa den förste Medlemmen. Att Relevanter och andra konkurrenter har positionerat sig på Marknaden. Vi var först och Det Statliga Verket ska regera på Marknaden. Vi har stöd för detta från Statens Högsta Klubb. Tobleronepolitiken och alla andra planer på att trolla med arbetsmarknadens siffror är andra incitament för oss på Det Statliga Verket att hålla ställningarna å den Högsta Klubbens vägnar.
- Det är fult och trolöst, särskilt av en före-detta anställd vid Det Statliga Verket, sa den före-detta Flygchefen. Att försöka ge sig in på Det Statliga Verkets Marknad, där vi är ensamma regenter, att försöka inta just de känsligaste delarna av den så opålitliga Marknaden som nu skakar i sina grundvalar och att komma på idéer som Det Statliga Verket mycket väl kunde ha kommit på själv, men inte ansett det nödvändigt.
- Detta måste stoppas, upprepade Bilhandlaren. Relevant och alla andra konkurrenter ska bort från Marknaden!
Plötsligt öppnade Clownen sin stora mun och de klotformade ögonen spärrades upp:
- Jag har en lösning. Vi skriver ett brev och säger att det strider mot Det Statliga Verkets policy. Och vi utför därefter samma projekt själva.
- Men, hur ska vi kunna det, vi har ju ingen beskrivning av projektet, sa den andre Medlemmen nedstämt, varpå Clownens tjocka läppar drogs ut i ett brett leende:
- Jodå, sa Clownen plötsligt, det finns... Det finns en beskrivning. Hela församlingen, utom Bilhandlaren, vände sig hastigt mot Clownen i största förvåning. Tystnaden var total.
Plötsligt fortsatta Clownen livligt:
- Jo, ni förstår att... Statens nyupprättade kommunikationsutvecklingsprojekt har bidragit till att vi kunnat identifiera projektet. Och jag har fått en kopia levererad per post.
Clownen sträckte fram en pappersbunt som var identisk med en viss beskrivning av gyllengröna prover, som några dagar tidigare försiktigt särats ur Den Elake Konsultens hemliga skrin från alla andra Entreprenörers ansökningar och affärsidéer som förvarades vid Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten. pappret var signerat ”Relevant”.
Clownen kliade sin flint medan pupillerna tog ett varv runt salen.
- Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten har enligt nya instruktioner och i enlighet med de nya Statliga kommunikationsrutinerna överlämnat en kopia på det material som Relevant lämnat in till Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten. Vi har således tillgång till projektbeskrivningen och affärsidén.
- Det låter sannerligen genialiskt! utbrast den Andre Medlemmen hänfört. Att Staten upprättat sådana fantastiska kanaler och nya innovativa sätt att kommunicera styrker både Staten i dess roll som kontrollorgan, förvaltare och illustrerar det fantastiska ansvar som Staten tar för medborgarna.
Golfklubbens alla Medlemmar nickade belåtet och instämmande.
- Nå, låt oss skrida till verket, sa Bilhandlaren och gnuggade sina händer. Och titta på den där affärsidén som Relevant skickat in...
Och ett myller rörde upp dammet som täckt Det Statliga Verkets finaste sammanträdesrum sedan flera månader.
Läs mer om Statliga och andra Chefer på www.cheferfranhelvetet.se