tisdag, oktober 31, 2006

Det Statliga Verket och Euro Vision Contest Del 10:9:1



DEL 10:9

På spaning i den svenska riskkapitalmarknadens tomma öken...

Och som om det inte var nog med alla dessa Konsulter, stundade nu mitt möte med en tredje Konsult, nämligen - Den Elake Konsulten.
Den Elake Konsulten var en tunn gråhårig man som i fyrtio år hade tjänat Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten. Under årens lopp hade Den Elake Konsulten utvecklat fasta rutiner och utgjorde nu i hjärtat av Statens maskineri ett levande exemplariskt urverk av Statens inövade rutiner som under decenniernas lopp trimmats till fulländning. Den Elake Konsultens urtyp var en ovärderlig tillgång för Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten.
Den Elake Konsulten var en hängiven kontrollant av alla Företag som undertecknat Kontraktet med Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten. De Kontrakt Den Elake Konsulten hade samlat in från små och medelstora företag, förvarades inlåsta i ett hemligt skrin på Den Elake Konsultens kontor, som flyttade runt bland de olika våningarna, för att förvilla de Företag som skrivit under Kontraktet med Den Elake Konsulten. Den Elake Konsulten rörde sig likt en skugga i den stora byggnaden i utkanten av huvudstadens innerstad, där Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten hade sitt tempel, och anordnade diverse aktiviteter.
Framför allt hade man målinriktade aktiviteter som att producera stora mängder PR-material och anordna kampanjer, för att förleda Entreprenörer att tro att Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten vill främja deras tillväxt. Det var olika typer av listiga reklamaktioner, med lovord om att Det Statliga Verket som skulle främja Tillväxten skänkte Bidrag till Entreprenörer och samtidigt var den bästa bank att ansöka om lån. Bidragen var givetvis utformade så att Företagen själva måste stå för större delen av kostnaden. Och det hela lät i mina – och jag antar även era - öron mycket rimligt, om det inte hade varit för de små undantagsregler som uppfunnits i Kontraktet och störde harmonin i den hägring som de färgglada broschyrerna skissat upp. Denna hägring uppenbarade sig nu plötsligt i riskkapitalmarknadens tomma öken. Det hägrande Statliga Bidraget tedde sig som en möjlighet när riskkapitalmarknadens öken ekade i sin ödslighet.